[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
راهنمای نویسندگان::
راهنمای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
اصول اخلاقی نشریه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۴ نتیجه برای اصفهان

حمیدرضا میرصفیان، مهدی سلیمی،
دوره ۳، شماره ۱۱ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده

پارادایم کوانتومی در مدیریت از جمله روش‌های جدید مدیریتی است که مورد توجه بسیاری از اندیشمندان علم مدیریت قرار گرفته است. پژوهش حاضر با هدف تعیین سهم نسبی مدیریت کوانتومی بر رفتارهای کارآفرینی کارکنان سازمان ورزش و جوانان استان اصفهان انجام گرفت. این پژوهش از نوع توصیفی-همبستگي بوده و جامعۀ آماری آن شامل کلیۀ مدیران و کارمندان سازمان ورزش و جوانان استان اصفهان در سال ۱۳۹۴ است (N=۴۰۵ ). حجم نمونۀ آماری پژوهش با استفاده از جدول كرجسی و مورگان ۱۹۶ نفر محاسبه شد و از روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای برای انتخاب نمونه استفاده شد. ابزار اندازه‌گیری شامل دو پرسشنامۀ محقق‌ساختۀ مدیریت کوانتومی (روایی ۰/۷۱ و پایایی ۰/۸۴) و کارآفرینی (روایی ۰/۷۵ و پایایی ۰/۸۰) بود. به‌منظور تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از روش‌ آماری تحلیل رگرسيون استفاده شد. براساس یافته‌های این پژوهش مؤلفه‌های دیدن کوانتومی، تفکر کوانتومی، احساس کوانتومی، شناخت کوانتومی، عمل کوانتومی، وجود کوانتومی و اعتماد کوانتومی پیش‌بینی‌کنندۀ افزایش نوآوری، ارتباطات، ریسک‌پذیری، خودشناسی و شناسایی فرصت كاركنان بوده‌اند. به همین سبب شاید پیاده‌سازی راهبرد‌های مدیریت کوانتومی در سازمان ورزش و جوانان و به‌ویژه زیرمجموعۀ آن در استان اصفهان به ارتقای رفتارهای کارآفرینی کارکنان آن سازمان بینجامد.


الهام نسترن بروجنی، ایمان نسترن بروجنی، حبیب هنری،
دوره ۴، شماره ۱۴ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده

تحقیق حاضر با هدف شناسایی مشکلات موجود درس تربیت بدنی در مدارس شهر اصفهان و مقایسۀ دیدگاه مدیران، معلمان و کارشناسان انجام گرفته است. این تحقیق از نوع تحقیقات کاربردی است و به شیوۀ میدانی به مرحلۀ اجرا در آمده است. جامعۀ پژوهش تمامی معلمان تربیت بدنی و مدیران و کارشناسان تربیت بدنی ادارات آموزش و پرورش کلیۀ مناطق شهر اصفهان بودند. گویه‌های تحقیق به‌وسیلۀ تحلیل عاملی تأییدی و اکتشافی مشخص شده است. پایایی پرسشنامه به‌وسیلۀ ضریب آلفای کرونباخ و به مقدار ۰,۸۶۳ محاسبه شده است. تجزیه‌وتحلیل داده‌ها نشان داد که بین دیدگاه مدیران، کارشناسان و معلمان تربیت بدنی دربارۀ کیفیت درس تربیت بدنی مدارس تفاوت معناداری وجود دارد. نتایج نشان داد که مشکلات مربوط به برنامه‌ریزی ناصحیح در درس تربیت بدنی مدارس، از جمله مهم‌ترین مشکلات درس تربیت بدنی و ورزش مدارس هستند. وزارت آموزش و پرورش باید با برنامه‌ریزی منظم و توجه به واقعیت‌ها و کمبودهای موجود، برنامه‌ای بلندمدت برای توسعۀ درس تربیت بدنی در مدارس داشته باشد.


حمیدرضا میرصفیان، مصطفی افشاری،
دوره ۵، شماره ۱۷ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده

پژوهش حاضر با هدف بررسی روابط میان حمایت سازمانی ادراک‌شده، بی‌تفاوتی سازمانی و تصویر سازمانی در سازمان ورزش شهرداری اصفهان و استخراج الگوی مسیر میان متغیر‌های مذکور انجام گرفت. جامعۀ آماری پژوهش شامل کلیۀ کارکنان مشغول به خدمت در سازمان مذکور در سال ۱۳۹۵ بود (۲۹۳N=) و حجم نمونه‌ای برابر با ۱۶۷ نفر برای این پژوهش انتخاب شد. در این پژوهش از پرسشنامه‌های حمایت سازمانی ادراک‌شدۀ آیزنبرگر و همکاران (۱۹۸۶)، بی‌تفاوتی سازمانی دانایی‌فرد، حسن‌زاده و سالاریه (۱۳۸۹)، و تصویر سازمانی کازولس، کیم و مافیت (۲۰۰۱) استفاده شد و داده‌های پژوهش با استفاده از روش‌های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر تحلیل شد. نتایج پژوهش حاکی از وجود ارتباطات مثبت میان حمایت سازمانی ادراک‌شده با تصویر سازمانی و مؤلفه‌های آن، و ارتباطات معکوس میان بی‌تفاوتی سازمانی و مؤلفه‌های آن با تصویر سازمانی و ابعاد آن است (۰/۰۱P≤). نتایج حاصل از تحلیل مسیر نیز نشان داد که حمایت سازمانی ادراک‌شده به‌صورت مستقیم و با ضریب مسیر (۰/۳۹=β) و به‌صورت غیرمستقیم و از طریق تأثیر بر بی‌تفاوتی سازمانی (۰/۴۰-=β) بر تصویر سازمانی سازمان ورزش شهرداری اصفهان اثرگذار بوده است.

علی حلاجیان، مینا مستحفظیان، حمید رضا میرصفیان، حمید زاهدی،
دوره ۸، شماره ۲۹ - ( ۵-۱۳۹۹ )
چکیده

 هدف از پژوهش حاضر ارائۀ الگوی بهبود کیفیت عملکرد مدیریت ورزش شهروندی در شهر اصفهان براساس الگوی سیپ بود. ماهیت پژوهش توصیفی و به لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی بود، که به‌صورت کیفی و کمی انجام گرفت. جامعۀ آماری پژوهش شامل متخصصان و کارشناسان حوزۀ مدیریت ورزشی و مدیران اجرایی در حوزۀ ورزش شهروندی در شهر اصفهان بودند. روش نمونه‌گیری در بخش کیفی به‌صورت هدفمند با استفاده از مصاحبۀ نیمه‌ساختاریافته و در بخش کمی پرسشنامۀ محقق‌ساخته به روش در دسترس بود. به‌منظور اصلاح و ارتقای پرسش‌های مصاحبه از روش دلفی در چهار مرحله استفاده شد. بعد از انجام مصاحبه و کامل شدن نکات و عوامل مورد نیاز، مضامین فراگیر الگوی سیپ ایجاد شدند و برای هر کدام از این چهار مضمون نیز مضامین سازمان‌دهنده (ملاک‌ها) و مضامین پایه (نشانگرها) تدوین شد. براساس نتایج به‌دست‌آمده وزن‌های رگرسیونی عوامل برونداد ۶۶/۰، فرایند ۵۹/۰، درونداد ۵۴/۰ و زمینه ۴۹/۰ به‌ترتیب دارای بیشترین تأثیر بر عملکرد مدیریت ورزش شهروندی بود. در این زمینه بهبود نظام ارزیابی عملکرد در مدیریت ورزش شهروندی، تغییر برنامه‌ریزی براساس نیازهای ورزشی شرکت‌کنندگان در ورزش‌های همگانی، فرصت اصلاح و بازنگری برنامه‌های ورزش شهروندی و بررسی منظم نیازهای ورزشی به‌صورت علمی توسط متخصصان می‌تواند در بهبود عملکرد مدیریت ورزش شهروندی اثرگذار باشد.

صفحه 1 از 1     

رویکردهایی نوین در مدیریت ورزشی New Trends in Sport Management
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 28 queries by YEKTAWEB 4714