[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
راهنمای نویسندگان::
راهنمای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
اصول اخلاقی نشریه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۳ نتیجه برای توسعه‌

آرزو اسماعیلی، ناهید اتقیا، محمد جوادی پور،
دوره ۲، شماره ۶ - ( ۷-۱۳۹۳ )
چکیده

هدف از این پژوهش، ارائۀ شاخص‌های مورد نیاز به‌منظور ارزیابی مسیر توسعۀ ورزش استان فارس بود. به ‌این منظور پژوهشگر با استفاده از منابع موجود، به بررسی شیوه‌های جمع‌آوری شاخص‌های مورد نیاز پرداخت و سپس با توجه به منابع و داده‌های در دسترس، به شیوۀ توصیفی و با مرور منابع مختلف، شاخص‌های بالقوه در زمینۀ ارزیابی توسعه‌‌یافتگی ورزش استان فارس را ارائه کرد. سپس با استفاده از روش کیفی و با بررسی سند توسعۀ ورزش استان فارس، از طریق بررسی اهداف کلان ادارۀ کل ورزش و جوانان استان فارس، ۲۰ شاخص به‌منظور بررسی فرایند توسعۀ ورزش این استان، انتخاب شد و از طریق تحلیل اطلاعات به‌دست‌آمده، مشخص شد سیاستگذاران ورزش این استان، بر مؤلفۀ مشارکت اجتماعی بیش از دیگر مؤلفه‌ها تأکید دارند. مؤلفه‌های دیگر نیز به‌ترتیب شامل اطلاع‌رسانی، دسترسی، مشارکت بانوان، داوطلبی، آموزشی-علمی و ساختاری-سیاسی‌اند.


سید محمدجواد رضوی، مهدی طالب پور،
دوره ۶، شماره ۲۰ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده

هدف از این مطالعه تبیین نقش راهبردهای مؤثر بر توسعۀ منابع انسانی، میزان کارآفرینی سازمانی و توسعۀ ‌سازمانی از دیدگاه کارکنان وزارت ورزش و جوانان کشور ایران بود. با استناد به اطلاعات کارگزینی وزارت ورزش و جوانان کشور جمهوری اسلامی ایران، در سال ۱۳۹۵ جامعۀ آماری پژوهش حاضر شامل ۸۵۰ نفر بود. حجم نمونه نیز با توجه به جدول کرجسی و مورگان ۲۶۵ نفر در نظر گرفته شد. این پژوهش از نوع کاربردی بود و به شیوۀ پیمایشی اجرا شد. ابزار اندازه­ گیری آزمودنی‌ها پرسشنامۀ­ راهبردهای توسعۀ منابع انسانی (میرسپاسی و همکاران، ۱۳۸۸) و پرسشنامه­ های کارآفرینی و توسعۀ ‌سازمانی (طالب‌پور و رضوی، ۱۳۹۵) بود که پایایی پرسشنامه­ ها به‌ترتیب ۰/۸۷، ۰/۹۱ و ۰/۸۲ برآورد شد. براي آزمون مدل مفهومی پژوهش از مدلسازی معادلات ساختاري مبتني بر روش حداقل مربعات جزئی با استفاده از نرم‌افزار آماری PLS استفاده شد. نتایج تحلیل داده ­ها نشان داد راهبردهای توسعۀ منابع انسانی بر کارآفرینی سازمانی و توسعۀ ‌سازمانی تأثیر معناداری داشت. همچنین کارآفرینی سازمانی بر توسعۀ ‌سازمانی تأثیر معناداری داشت. ازاین‌رو توجه به عوامل مؤثر بر توسعۀ منابع انسانی و ارتقای کارآفرینی سازمانی کارکنان عاملی مؤثر در ارتقای توسعۀ ‌سازمانی بود.

مرضیه ابوطالبی، رسول نظری، مهدی سلیمی،
دوره ۱۰، شماره ۳۹ - ( ۱۲-۱۴۰۱ )
چکیده

ورزش در غالب نقش‌های مختلف، بر توسعه انسانی، بسیار تأثیرگذار است. مقاله حاضر تلاش دارد با تمرکز بر ساخت‌گرایی، با استفاده از رویکرد ساخت‌گرای گرندد تئوری، نظریه‌ای با برد کوتاه در ساخت توسعه پایدار از طریق ورزش، ارائه دهد. داده‌های این پژوهش کیفی که ماهیتی اکتشافی- بنیادی داشت، از طریق نمونه‌گیری هدفمند با تکنیک گلوله‌برفی و بر اساس مصاحبه‌های عمیق نیمه‌ساختاریافته با ۱۹ نفر از خبرگان حوزه‌های مختلف ورزشی آشنا به توسعه و توسعه پایدار، جمع‌آوری شد. درک تفسیری کدگذاری‌ها مشخص کرد که حیطه‌های مختلف ورزش، می‌توانند بر اساس نقش‌های معین، از طریق توسعه‌دهندگانی مانند حکومت، دولت، مجلس، سمن‌ها، رسانه‌های اجتماعی و کنشگران اجتماعی، با استفاده از ملزوماتی مانند انواع سواد و مهارت‌های گوناگون، ابتدا به توسعه انسانی و در نهایت پایداری شهرها، کمک شایانی نمایند. در نتیجه نقش ورزش در رسیدن به رشد اجتماعی، رشد اقتصادی و حفاظت موثر از محیط زیست یا همان توسعه پایدار، در غالب یک مدل برساخت، به نمایش درآمد. متولیان یا توسعه‌دهندگان می‌توانند برنامه‌ریزی خود را بصورت بومی بر اساس مدل حاضر انجام دهند و متناسب با هر زیست‌بوم، از ظرفیت فوق‌العاده ورزش در رسیدن به توسعه پایدار آن منطقه استفاده نمایند.
 

صفحه 1 از 1     

رویکردهایی نوین در مدیریت ورزشی New Trends in Sport Management
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 27 queries by YEKTAWEB 4714